Zomer in het Wintercircus

In Gent stond het voormalige Wintercircus al een tijdje te verkommeren. Daar komt nu verandering in dankzij stadsontwikkelaar Sogent en architectenbureaus BARO en SUMProject. “We willen er geen gladde doos vanmaken, we hebben de patine gefixeerd.”

Wie zijn knaldrang tijdens de Gentse Feesten een cultureler tikje wil geven, kan al eens doorheen het circus lopen’

Het begon met een brand van een katoenfabriek in 1890 en paarden. Geert Willemyns, partner en projectarchitect bij BARO vertelt: “De ruitersclub van Gent zocht op dat moment een locatie voor haar paarden en shows. Ze zagen het potentieel van die grote open plek, vlak aan het voormalige zuidstation en de variétébuurt daarrond… zij legden de eerste steen voor het Wintercircus. Later, tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog, kwam het pand in onbruik wegens de verminderde interesse in variété en circus.” De kleine maar ambitieuze garagist Mahy kocht het circus en verbouwde het pand grondig. Hij installeerde er in de eerste plaats heel wat hellingen om zijn auto’s boven te krijgen. Tot hij in 1978 een dispuut kreeg met de directie van Fiat. Vanaf toen gebruikte hij het gebouw voor zijn hobby, het verzamelen van oldtimers.” Tot hij tegen het einde van de 20ste eeuw het magische gebouw aan de stad Gent verkocht …

Lees het volledige artikel