Het werk is nooit af

Sinds 1 november 2021 is SOPHIE LAUWERS de nieuwe directeur-generaal van BOZAR. Het Paleis voor Schone Kunsten, zegt ze, met nadruk op ‘kunsten’. Het is kort dag op alle gebied: Lauwers komt net uit een week quarantaine, ze zal binnenkort haar visie aan haar team uit de doeken doen en Trends Style staat al aan de deur. Een gesprek over participatie en dynamiek, over poëzie en kunst.

Haar mandaat als directeur-generaal loopt over zes jaar. Waar Sophie Lauwers in die tijdspanne met Bozar naartoe wil, is duidelijk work in progress. Verschillende keren tijdens het interview wikt en weegt ze haar woorden, nuanceert, zegt bescheiden “denk ik” achter haar zinnen. Als leidraad ligt een geprinte kladversie van haar ideeën op tafel – met verwijzingen naar tal van kunstwerken om haar punt te maken. Dat laatste is niet verwonderlijk. Tot vorig jaar was Lauwers Directeur Tentoonstellingen. Ze is niet rouwig om dat eindpunt, maar vertelt toch met enig spijt dat de dag voor het interview het doek over de Hockney-expo viel (met meer dan 165.000 bezoekers, een uitzonderlijk cijfer in tijden van corona) en ze kondigt graag de nieuwe Europalia-tentoonstelling met Rinus Van de Velde aan.

Op de eerste pagina van haar visie staat een afbeelding van een werk van Jeremy Deller, More Poetry is Needed. “Dit is het helemaal, dit is wat ik wil zeggen. Op de meest eenvoudige manier. Meer poëzie in het leven van iedereen. Deller is een sociaal geëngageerde kunstenaar, zijn werk laat een heel diepe indruk op mij na.

VERBINDING DOOR DIALOOG

“Meestal zeggen ze: ‘Sire, geef mij honderd dagen.’ Ik denk dat ik met moeite aan de helft kom.” Een status van die eerste dagen opmaken, is niet evident, aan het eind van het gesprek zegt Sophie Lauwers dat het werk eigenlijk nooit af is. “Maar nu wil ik de druk even weglaten. Ik heb deze basisnota en van daaruit wil ik vertrekken. Ik wil iedereen meenemen en een draagvlak creëren. Het idee erachter is dat we altijd kunnen bijsturen na en door gesprekken met de verschillende teams. Het is boeiend om te horen wat hen hier inspireert en hoe zij over bepaalde zaken denken. Deze visie komt door dialoog tot stand. Het moet een gezamenlijk verhaal worden, we zullen samen een reis maken tussen al wat we kennen en al wat we niet kennen. Er moet een zekere flexibiliteit en dynamiek inzitten.”

Lees het volledige artikel

Lire l’article en français