Alle beweegredenen zijn goed

Bent u ook al aan de fitness? In 2006 waren we met een vierhonderdduizend Belgen aan het zweten. Vandaag zijn we met meer dan een half miljoen.

Het begon allemaal in de fluorescerende jaren tachtig. Toen transformeerde Jane Fonda van Barbarella tot gezondheidsgoeroe en verkocht ze haar VHS-tapes over fitness en aerobics als zoete broodjes. Dat was Amerika. Nuchtere Europeanen lieten zich minder snel overtuigen om zich in strakke, veelkleurige pakjes te hijsen. Tiffany Stevens van M4TERIA-fitnessclub: “Eind jaren negentig brak fitness dan toch stilaan door in België. Er zijn natuurlijk altijd freaks en fanaten, maar de meesten die er vandaag mee starten, willen zich gewoon beter in hun vel voelen. Gezond is het nieuwe cool.” 

MOVE TO LIVE

Lieven Maesschalck behandelt als kinesitherapeut verscheidene nationale en internationale topsporters. “Move to cure” is zijn lijfspreuk, zijn praktijkruimte over het MAS in Antwer- pen ziet eruit als een heuse fitnesszaal. Is het ook “move to feel good”? Maesschalck: “Lopen, fitness, yoga, zwemmen – elke bewegingsvorm heeft een grote en positieve impact op je slaap- en concentratievermogen. Dat is wetenschappelijk bewezen: bewegen draagt bij tot verbeteren van het immuniteitssysteem, om de innerlijke weerstand te verhogen, het hormonaal systeem wordt geoptimaliseerd, het respiratoir systeem krijgt meer zuurstof, er komen die fameuze endorfines vrij. Het is een totaalpakket. Bovendien kun je preventief een heleboel problemen aanpakken – rugklachten of ouderdomskwalen bijvoorbeeld. Ook de geneeskunde begint erop in te spelen : diabetes- en kankerpatiënten bewegen op doktersvoorschrift. Maar je moet het wel gedoseerd doen. Je moet je lichaam volgen en respecteren.”

“Zodra het woord ‘fanatiek’ valt, denk ik ‘nee’. Het gaat over je balans vinden, over je limieten leren kennen”

Goedele Leyssen, Body & Mind Alignment Coach en schrijfster van Boost en Balans heeft het in die zin over evenwicht: “Zodra het woord ‘fanatiek’ valt, denk ik ‘nee’. Het gaat over je balans vinden, je limieten leren kennen en er op een gezonde manier mee leren omgaan.” (© still uit Rabobank Fitness-commercial)

Lees het volledige Knack Weekend-artikel