Vincent Van Duysen: ‘Er zit schoonheid in imperfectie’

Sinds 1990 leidt hij zijn eigen studio, in 2016 kreeg hij de ‘Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving’ én werd hij verkozen tot ‘Designer van het Jaar’. Alsof dat nog niet genoeg was, zette hij, in datzelfde jaar, zijn schouders onder het Italiaanse designhuis Molteni&C als creatief directeur. Dat is kortweg Vincent Van Duysen, architect en ontwerper. “Als er in de toekomst een modehuis bij me aanklopt dat mijn visie rond schoonheid deelt, zeg ik niet nee.”

Sommigen weten al als kind wat ze later zullen worden. Vincent Van Duysen wist het toen nog niet. Hij was geen fervente lego- noch kampenbouwer. Hij studeerde Latijn-Grieks, deed tekenacademie, zat in de lokale toneelgroep en was thuis in het goede gezelschap van boeken, ouders en vrienden bij wie cultuur nauw aan het hart lag.

“Ik was en ben geen persoon die mathematisch denkt, maar ik wilde creëren, dingen maken. De studie architectuur gaf me de mogelijkheid om verder te kijken dan het bouwproces. Het ging over kunst, over het creatieve, over het ontwerpen zelf.”

MENTAL SKETCH

Hoe begin je aan het tekenen van een huis, het interieur van een boot, of een nieuwe lamp? Alvorens Vincent Van Duysen nog maar een lijn op papier zet, is er al een hele weg afgelegd. “Het gaat over het menselijke contact, over chemistry. Vooraleer ik een opdracht toezeg, vindt er een denkproces plaats, een soort van mental sketching, een continue ontwerpproces in mijn gedachten – afhankelijk van de context, de aard van de opdracht, of de vraag van de klant. Er moet meer zijn dan het louter rationele zoals de voorschriften of het budget. Als ik een beeld heb, zal ik dat heel summier schetsen, waarna mijn team het verder in detail uittekent. Met de projectarchitecten overleg ik enkele keren per week zodat het project uitgevoerd wordt, zoals ik het in mijn hoofd heb. Ik ben een controlefreak. Het ontwerp zoals ik het heb uitgedacht, zo wil ik het op papier of op plan terugzien. Los van technische of administratieve belemmeringen, want dat aspect laat ik over aan mensen die dat beter beheersen dan ik. Daardoor kan ik me 100% concentreren op het creatieve luik.” (© foto Vincent Van Duysen)

Lees het volledige artikel