Paul Dujardin: ‘Brussel is zo kosmopolitisch’

IMG_20170608_084847

Paul Dujardin leidt al sinds 2002 kunstencentrum Bozar. Hij is geboren in Elsene, getogen in Schaarbeek en voelt zich nu als een vis in het woelige water van Sint-Joost-Ten-Node.

Wanneer Paul Dujardin over Brussel spreekt, gaat het over Europa en bij uitbreiding de hele planeet. Hij steekt direct van wal, over de tentoonstelling die nu loopt. “We-Traders. Ruil crisis voor stad is eigenlijk geen echte tentoonstelling. We-Traders is een project van het Goethe-instituut, dat ondertussen al in zes Europese steden plaatsvond. Het is een zoektocht naar de manier waarop kunstenaars in een stad projecten realiseren die mogelijke oplossingen kunnen geven aan de crisis. Zonder in conflict te komen met de politiek en vertrekkend vanuit buurtwerkingen. Het is ongelofelijk hoeveel mooie alternatieven er ontstaan op plekken in de stad die de overheid niet meer bereikt, en waar het weefsel verdwijnt wegens de crisis. In Brussel hebben we zo een dertigtal initiatieven ontdekt.” Bozar is niet enkel bezig met het maken van tentoonstellingen en het organiseren van concerten. Dujardin vertelt hoe Bozar als kunstenwerkplek helemaal ingebed is in de stad. “Wij zijn als cultuurorganisatie een acteur binnen de stad.”

DE VERBODEN STAD

Dujardin: “Sint-Joost-Ten-Node, waar ik woon, is objectief de armste maar de meest kosmopolitische gemeente van België. En dat op slechts één vierkante kilometer, dat is net zo groot als de Verboden Stad in Peking, waar enkel een keizer en zijn hofhouding kon wonen. In Sint-Joost leven een kleine 100.000 mensen en er worden maar liefst 153 talen gesproken. Dat is een fantastische menselijke ervaring. We beseffen niet hoe kosmopolitisch Brussel is. De densiteit van deze stad is immens. Mohammed is de eerste naam die hier geboren wordt, het is al lang geen Jos of Jef meer.”

“Brussel lijkt op een Amerikaanse downtown stad – het centrum is arm, en de periferie is eerder voor de rijkere klasse. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het centrum van Parijs, dat is elitair en exclusief. Ook Londen is geen succes van integratie. The City, dat is Bokrijk geworden, voor toeristen. Het echte Londen zijn de suburbs, het echte Brussel zie je binnen de vijfhoek. Doordat Brussel ook de Europese hoofdstad is, verandert er veel en wordt het steeds duurder. De Matonge-wijk ziet daar erg van af. Je had vroeger een enorme diversiteit in Elsene die nu wordt weggedrongen tussen het Luxemburg-station en de Elsense en de Waverse steenweg.” (© foto Yannick Sas)

Lees hier het volledige Knack Weekend-artikel (© foto’s artikel Ann Van Wesemael)