Xavier Lust & .MGX

3D-printing op wereldniveau. Xavier Lust werkt voor zijn nieuwste lichtontwerpen samen met .MGX. Een verhaal over awards en hogere wiskunde.

Elsene, maandagochtend, regen. Zicht op de vijvers. Zo staat de Brusselse designer Xavier Lust op – met koffie en sigaretten. Ongeschoren, trui met vlekken. Heel zijn kleine appartement staat vol design van zijn hand. Niet als egotripperij, veeleer als inspiratiebron en als testmateriaal. Op de vensterbank liggen maquettes in zwart karton. Een verder uitgewerkte versie van dat setje salontafeltjes staat al tussen de zetels, een prototype in zwart mdf. Voor de rest: het glazen bureau GRAPH dat hij tekende voor FIAM Italia, de Limited Edition ‘la petite bibliothèque’, verschillende stoelen,… Zijn hele carrière op één appartement. “Ik ben eigenlijk op zoek naar een ruimte van 1000 m2”, lacht hij. The Good Life is hier voor de man die twee sensuele lampen tekende voor .MGX: ALGUE en GAMETE.

Xavier Lust studeert interieurdesign in Brussel waar hij in 1992 zijn eigen studio begint. De studio begon eigenlijk pas goed te lopen vanaf 2000. “Toen begon ik ook samen te werken met MDF Italia. Het ontwerpen van Le Banc was een magisch moment. Ze voldoet aan mijn vier para- meters voor goed design. Dan heb ik het over functionaliteit, schoonheid, cultuur en technologie. Functioneel: het is een bank waar je goed op zit. Mooi door haar eenvoud. De technologie schuilt in het lichtjes bomberen van het staal waardoor de bank zelf ook de draagstructuur wordt.” De cultuur zit niet in de geschiedenis van het design, maar in een zekere evidentie… mensen vanuit om het even welke cultuur zien de bank en zetten zich. Men heeft geen uitleg nodig om een ‘verwantschap’ te voelen met het object. Lust heeft het over un rapport charnelle, la chair – voor sommige gevoeligheden bestaan er in het Frans heerlijke nuances. Maar hoe ont- werpt Lust dan, vanuit welke drang? “Ik inspireer me niet op de geschiedenis van het design. Dat doen anderen al. Ik ben veeleer een idealist, een onderzoeker. Ik wil niet heruitvinden, ik wil uitvinden, ik wil op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Elke keer opnieuw. En ja, ook de stoel kan nog duizend keer uitgevonden worden.”

Lees het volledige The Good Life-artikel