Mama’s met een plan

Zelfzekere vrouwen sparen voor een betere toekomst

In de armste regio’s in Azië, Afrika en Latijns-Amerika hebben jonge mama’s het vaak lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor duizenden mama’s biedt een lokale spaargroep van Plan uitkomst. Focus op crowdfunding avant la lettre.

Via crowdfunding investeren particulieren in een specifiek project, zonder tussenkomst van banken. De spaargroepen van Plan hanteren hetzelfde principe. Een spaargroep is een alternatieve vorm van microkrediet die werkt met het spaargeld van leden van de plaatselijke gemeenschap. En met succes. Steeds meer Plan-spaargroepen zien het daglicht en geven vele families de kans om hun leven weer zelf in handen te nemen.

SAMEN STERKER

De lokale spaargroepen van Plan beogen nanciële onafhankelijkheid van individuen en lokale gemeenschappen. In eerste instantie brengen we samen de precieze noden in kaart. Vervolgens starten we een spaargroep op. Het eerste jaar worden de deelnemers van zo’n groep intensief gecoacht door Plan. Ze leren onder meer gebruik te maken van het spaarfonds, via initiatieven voor zichzelf of voor de hele gemeenschap.

Lees hier het PLAN-magazine, Hello

Coördinatie, redactie en eindredactie van Hello