Valentina Carrara: ‘Brussel is niet lelijk en vuil’

img_20170608_084829.jpg

Valentina Carrara is Italiaanse en woont al 15 jaar in Brussel. Haar liefde voor un bon Belge en de metropool gaat diep.

“Het is door de liefde, voor Brussel, maar vooral voor een fijne Belg, dat ik hier nog steeds ben”, zegt Valentina Carrara. Ze is geboren en getogen in hartje Milaan en kwam naar België om te studeren. “Ik studeerde voor ingenieur aan de Politecnico in Milaan, maar ik wilde ook Frans leren. Een prof stelde me voor een uitwisselingsprogramma te volgen met de Faculté Polytechnique van Bergen. Daar verbleef ik 2,5 jaar. Maar ondertussen had ik mijn hart verloren aan un bon Belge.” Valentina is architecte en werkt halftijds voor Tour & Taxis, halftijds voor zichzelf en… ze heeft plannen met Brussel, concrete plannen.

ENKELTJE MILAAN-BRUSSEL

Valentina Carrara : “Ik had nooit gedacht dat ik hier zou blijven. Maar je bent jong en je vertrekt naar het buitenland, op avontuur. Vandaag ben ik 43, ik ben getrouwd, ik heb twee kinderen, en tegelij- kertijd weet ik niet of ik de rest van mijn leven hier ga blijven. Kinderen veranderen je kijk op de dingen. Je stelt je vragen over je roots, over het onderwijs dat je je kinderen wil geven, de cultuur die je wil over- brengen. Het feit van in-het-buitenland-te-zijn, zonder je ouders, geeft je wel stevige schouders, obligé”, zegt ze. “Maar over twintig jaar ben ik hier misschien weer weg. Het grijze weer, dat sombere licht, daar lijd ik een beetje onder.”

Italië is nooit ver weg in het huis van Valentina Carrara en haar gezin. Ze serveert me Italiaanse mokka uit een Bialetti en water van het merk San Pellegrino. “Ik zou het persoonlijk moeilijk hebben om in Vlaanderen of Wallonië te wonen. Ik kom uit een grootstad… ik wil graag wonen waar er veel cultuur is – architectuur, design, cinema, theater, dans – daar hou ik van. De vriendinnen van mijn moeder zeggen dat ik ‘eenvoudiger’ ben geworden, niet in negatieve zin, maar mijn chichi-gehalte lijkt gedaald.” Wij proberen ons in te beelden wat dat is. Het gaat over mode, de juiste kleren, de juiste wagen, dingen die je ziet,… “Dat is typisch Milanees, denk ik”, zegt Carrara, “dat zit in ons dna.”

Zoals bij veel Brusselaars bestaat ook de vriendenkring van Valentina Carrara uit een heleboel verschillende nationaliteiten. De Italiaanse vrienden en vriendinnen in Brussel draagt ze op een speciale plek in haar hart. “Dat is mijn tweede familie.”

Lees het volledige Knack Weekend-artikel (© foto’s artikel Ann Van Wesemael)