Architect Koen Deprez tekent het denkbare huis

Een bordje ‘Te koop’ hangt er niet aan Het Denkbare Huis in Izegem. Het is wel te koop, maar het is niet zomaar een appartement. “Het is een collage van verschillende werelden”, zegt Koen Deprez, architect van deze surrealistische opzet. Hij baseerde zich bij het ontwerp op het boek De God Denkbaar Denkbaar de God van Willem Frederik Hermans, een van de drie grote auteurs van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Een woning gebaseerd op een boek? Het lijkt onmogelijk, maar Deprez maakt er een landschap van. En er is ook een kamer die uit Stanley Kubricks lm 2001: A Space Odyssey lijkt geplukt, en er staat een tekst van de losoof Wittgenstein op de plinten. Volgt u nog?

Koen Deprez is docent architectuurtheorie in Sint-Lucas Gent en Brussel. Daarnaast is hij gastprofessor in Fontys, de Academie voor Bouwkunst in Tilburg en de Artesis- hogeschool. Van 6 november tot 3 december loopt er van hem een overzichtsten- toonstelling in The Center for Architecture in New York. De expo Structure and Event toont tekeningen en modellen van verschillende projecten van Koen Deprez, zoals Phare, Gevangenisdeur, Table Pratique, Agressieparken, Strandcabine, Woning voor Niemand, Het Denkbare Huis, Elegie voor Joseph Brodsky… (© foto Frederik Vercruysse)

Lees het volledige interview met Koen Deprez