Urban Future Award, de toekomst van de stad

Istanbul. Vijf architecten, vijf visies. En de Audi Urban Future Award van 100.000 dollar. The Good Life had een afspraak met de toekomst [van onze steden].

U-TT (URBAN-think tank) bouwt rond wat er al bestaat.

De immobiliteit van Istanbul lijkt ver weg. De presentatie van U-TT swingt. En ze hebben veel te zeggen. Hubert Klumpner en Alfredo Brillembourg hebben een erg realistische visie over mobiliteit in de stad in een nabije toekomst. Ze zien weinig heil in grote nieuwe structuren, ze verwachten meer van het hergebruik van bestaande structuren, verlaten plekken en gebouwen. Eén van hun referentiesteden is Hong Kong. Deze stad vol wolkenkrabbers heeft verschillende transportsystemen die op verschillende niveaus boven en onder elkaar lopen. U-TT wil de mobiliteit opentrekken door wolkenkrabbers op de eerste en tweede verdieping met elkaar te verbinden. Het verticale niveau in de stad moet worden uitgebouwd. Hubert Klumpner is een gedreven man. Nauwelijks een speld tussen te krijgen.

TGL: Hoe ziet u mobiliteit in de toekomst veranderen binnen de ‘muren’ van de stad? Hubert Klumpner: Het idee van mobiliteit zal constant blijven veranderen. Daarin spelen allerhande factoren. Wij trachten nieuwe ideeën en nieuwe structuren te implementeren op wat er is. Je moet niet weggooien wat je hebt. Geen tabula rasa. Bouwen rond wat je hebt. Zeg maar ecologische mobiliteit. In die zin is het ook belangrijk wat er is aan transportsystemen te behouden – van riksja’s tot particuliere wagens. We sluiten niets uit. We moeten bouwen op het bestaande. Dat is trouwens een uitgangspunt voor elke stad – van metropolis tot provinciestad. Door kleine aanpassingen kunnen steden veel mobieler worden. Als mensen dicht leven bij waar ze werken, zullen er al veel minder files zijn. Thuiswerken kan een oplossing zijn. Je moet de straten niet verbreden, want hoe breder de straten hoe meer auto’s er gebruik van zullen maken. Aan snellere auto’s hebben we in de stad ook geen behoefte… met een Lamborghini sta je in dezelfde file. (© 3D-beeld Höwler & Yoon)

Lees het volledige The Good Life-artikel