Mee met zijn tijd

16_B333_01 louis cartier_165769

In het Design Museum in Londen loopt nog tot 28 juli ‘Cartier in Motion’, een overzichtstentoonstelling over horlogerie en design. Over luxe en innovatie op een kantelpunt in de geschiedenis, in het Parijs van het begin van vorige eeuw. Back into time.

Curator van de tentoonstelling, toparchitect Lord Norman Foster, was enigszins verrast toen Deyan Sudjic, directeur van het Londense Design Museum, hem vroeg een tentoonstelling op te zetten rond Cartier. “Why Cartier? Why me?” Fosters fascinatie voor het betere vliegwerk, de pioniers van de luchtvaart en zijn liefde voor design die verder gaat dan architectuur en gebouwen – daarom bel ik jou, antwoordde Sudjic. Daarop ensceneerde Foster, naast megaprojecten als bijvoorbeeld het onlangs geopende Apple Park, een expo voor Cartier. Die heet ‘Cartier in Motion’.

Alberto Santos-Dumont vroeg aan Louis Cartier: “Kan je een horloge ontwerpen dat ik kan gebruiken in mijn vliegtuig?”

Als het over Cartier de horlogemaker gaat, kunnen we niet anders dan het ook over de begindagen van de luchtvaart hebben. En over Alberto Santos-Dumont, een van de pioniers van de 20e eeuw. Hij was het die de cruciale vraag aan zijn vriend Louis Cartier stelde: “Kan je een horloge ontwerpen waarop ik gemakkelijk en snel het uur kan lezen, als ik in mijn zeppelin of mijn vliegtuig zit?” Daarop vond Cartier het horlogebandje uit. En dus ook het eerste polshorloge, de Santos. Die eenvoudige uitvinding moet gezien worden in een geheel van veranderingen in de maatschappij. Cartier en Santos-Dumont hielden de vinger aan de pols van hun tijd, zij maakten deel uit van de tijdsgeest van innovatie en vooruitgang.

100.000 FRANCS VOOR DE ARMEN

Tegelijkertijd met ‘Cartier in Motion’ loopt in het Design Museum de expo ‘California: Designing Freedom’. Foster: “Beide tentoonstellingen gaan over innovatie, uitdagingen en dingen durven doen die nooit iemand heeft aangedurfd. Het gaat ook over Californian sharing, over het delen van ervaringen, het delen van technologie. Net zoals Santos-Dumont zijn technologische ontdekkingen niet liet beschermen, opdat iedereen ze zou kunnen gebruiken.” Open source avant la lettre. (© foto Cartier) 

Lees hier het volledige artikel