Ans Persoons: ‘Brusseleir ben je in een week tijd’

img_20170609_111811.jpg

Rondzwervend door Brussel met Ans Persoons, de Brusselse schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie. “De bewoners lezen hun stad dikwijls beter dan de academici.”

De voorbije zomer had Brussel een vrouwelijke burgemeester – waarnemend, maar toch. “En Neder landstalig”, lacht Ans Persoons, “dat zou wel eens de eerste keer in de geschiedenis kunnen zijn.” Wanneer zittend burgemeester Yvan Mayeur niet met vakantie is, is Persoons Schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie. Een job die ze graag doet, ze raakte in de gemeenteraad van de Stad Brussel na de verkiezingen van 14 oktober 2012. Na haar studies in Gent en Parijs, liep Persoons stage in het Europese Parlement. bureau van het Brussels Gewest dat de integratie van expats verzorgt. Volgens haar twitter-account houdt ze van boksen en rokjes.

Kleur in de stad

Via een achterpoortje leidt Ans Persoons ons uit het stadhuis. “Die kinderkopjes op de binnenplaats van het stadhuis moeten blijven natuurlijk, maar ik draag wel eens hoge hakken en dan is dat knap vervelend, daarom dat ik altijd langs hier naar buiten ga.” Ze lacht en dat zal ze de volgende uren nog dikwijls doen. We zijn met de fiets, we trappen richting Stalingradlaan. Vlakbij het sterrenrestaurant Comme Chez Soi op het Rouppeplein, stoppen we aan het Zuidpaleis. Persoons: “Vroeger had je hier een hele rij traditionele theesalons. Traditioneel in de zin van: mannen, mannen, mannen. En tl-verlichting.” (© foto’s Jorge Rojas)

Lees het volledige Knack Weekend-artikel