Zeg nooit crisis tegen een tijdperk

Luttele dagen na het gesprek met Trends Style eindigde het mandaat van PAUL DUJARDIN als CEO & Artistiek directeur van BOZAR. Waardoor dit verhaal leest als zijn erfenis. Dujardin legt zich voortaan toe op de Europese relaties van het kunstencentrum en zal de 100e verjaardag van Bozar, op 3 maart 2022, voorbereiden. “Meer dan ooit zijn musea plekken om mensen te ontmoeten.”

Het is 28 januari, tien dagen na het ontij, de brand- en de waterschade zijn enorm. We wilden over de noodzaak van cultuur in deze historische tijden spreken, maar natuurlijk kunnen we niet om de brand heen. Paul Dujardin, op dat ogenblik nog CEO & Artistiek directeur Bozar: “Er is veel schade, ja, maar tegelijk gaf het nieuwe energie om meteen met de heropbouw te starten. De solidariteit was en is nog steeds zeer groot… en we zijn al weer open.”

Hoe kan dat nu? Andere musea zijn soms jaren gesloten voor restauratiewerken. “Dat heeft alles te maken met de manier waarop het Paleis voor Schone Kunsten de voorbije vijftien jaar de restauratie aanpakte: door het creëren van technologische hubs konden we zeer snel de clusters, die de grootste schade leden, scheiden van de rest van het gebouw. Dit even als kleine paranthèse.” (© foto Jean-Michel Clajot)

Lees het volledige artikel
Lire l’article en français